Na dovolenke v Grécku na ostrove Kefalónia v hoteli Kefalónia palace v stredisku XI sme boli dva roky po sebe a to v roku 2013 a 2014. Viac fotografiíí z oboch dovoleniek nájdete vo Fotogalérii v dovolenkách tu…
Keďže okrem vylihovania na pláži rada spoznávam aj iné miesta dovolenky,tak sme sa snažili na Kefalónii navštíviť všetko čo sa len dalo a stihli sme 🙂 Všetky zaujímavé miesta som sa snažila zaznačiť aj do mapy..

A teraz trošku informácií o ostrove:
Kefalónia sa nachádza pri západnom pobreží Grécka je najväčší z Iónskych ostrovov s rozlohou 781 km2. Ostrov Kefalónia zatiaľ unikal masovému turizmu, preto je ideálny na dovolenku pri ktorej možno zažiť skutočne pôvodné Grécko. Kefalónia je pomerne hornatý ostrov s najvyšším vrchom Ainos s výškou 1626 metrov nad morom. Severné pobrežie je charakteristické menšími kamienkovými plážami, južné pobrežie naopak oplýva dlhými piešočnatými plážami. Blížko Kefalónie ležia ostrovy Lefkas, Zakynthos či Ithaka.
Ostrov je známy aj tým,že na ostrove bol natočený americko-britsko-francúzsky film Mandolína kapitána Corelliho v hlavnej úlohe s Penelope Cruz a Nicolasom Cageom.

Cesta do hotela Kefalonia palace v stredisku XI
Po prílete na letisko pri hlavnom meste Agrostoli, sme  nastúpili na autobus CK a pokračovali úzkymi Agrostolicestičkami do  Argostoli. Keďže stredisko XI prepravná loďnášho ubytovania s hotelom sa nachádza na juhu poloostrovčeka oproti Agrostoli a najkratšia cesta do tohto strediska je loďou cez more do prístavu Lixouri,kde sme sa nalodili spolu s autobusom v Agrostoli na trajekt. Po vylodení v Lixouri sme sa po približne 20 minútach autobusom dostali do Hotela Cephalonia palace v stredisku Xi.
Na recepcii hotela sme vyfasovali červené náramky a čipové karty od izieb.

recepcia hotelaUbytovanie v hoteli Kefalonia palace
Hotel Kefalonia palace pozostáva z niekoľkých budov. Prvou je recepcia, nad ktorou sa nachádza aj hlavný bar na prvom poschodí, spoločenské priestory na 2. poschodí a jedáleň na prízemí. bloky hotela pri bazéneOd recepcie vybiehajú vpravo aj vľavo dve krídla, kde sa nachádzajú izby. Pravé krídlo (pri pohľade smerom na more) sa ešte vetví na niekoľko ramien.

Dvere do izby sa otvárali kartou. Tak ako aj hlavný vypínač bolo treba aktivovať kartou,inak nešli ani spotrebiče, teda nešla ani klimatizácia, ktorá nefungovala ani vtedy, keď boli otvorené dvere na balkón. Izba bola veľmi priestranná i keď na prvý pohľad moc luxusne nevyzerala,ale na prespatie bola dobrá.
Vstavaná chladnička, nad chladničkou rýchlovarná kanvica, dve šálky s podšálkami, dve lyžičky, denne dopĺňali Nescafe, Lipton čaj, cukor, mliečko do kávy a pre každého jednu4 posteľová izba pollitrovú fľašu vody. Na toaletnom stolíku bol televízor s ovládačom, fungovali tu niektoré satelitné televízie. Na balkóne bol stolík a dve stoličky (a teleso klimatizácie). Kúpeľňa a WC boli štandardne vybavené, nechýbala vaňa so sprchou, fén (ten trochu vypadával  z držiaka), sada na telovú hygienu vrátane pilníčka na nechty, tampónu na odličovanie, tyčiniek do uší. Neodmysliteľný grécky kôš na použitý WC papier. Posteľné prádlo vymieňali každý druhý deň, uteráky a utierky každý deň.

Areál hotela Kefalonia palace tvorí budova recepcie, jedálne, hlavného barubar pri bazéne a spoločenských priestorov. Nachádzal sa tu aj malý obchodík. Pred recepciou bolo veľké parkovisko. Za jedálňou sa nachádzal altánok pre fajčiarov. Vpravo od altánku veľká šachovnica a za ňou malé jazierko. Medzi jedálňou a oboma krídlami hotela bol bazén s barom (stoličky pri bazénovom bare boli zväčša na slnku) a ležadlami pri bazéne. Trošku ďalej zastrešené cesta z hotela k plážimiesto na detský kútik s rôznymi hrami a ešte ďalej detské ihrisko a volejbalové ihrisko.
Tadiaľto viedol aj chodník od hotela k moru (na hlavnú cestu a po nej k moru).

Strava v hoteli Kefalonia palace:jazierko s mostíkom
Raňajky
podávané v hoteli boli štandardné all inclusive. To znamená od chleba, toustov cez výber šalátov, tzatziky, paradajok, uhoriek, feta syra, cez párky varené aj zapečené, praženicu, nejaký ten croissant, cereálie až po opekané zemiaky a podobne.
Obedy spestrovali navyše nejaké zapekané misy, ovocie, melóny a zákusky. jedáleň
Na večeru potom kuchár robil napríklad palacinky, nechýbali zákusky a tortičky,ktoré boli. Na pitie bola ráno káva a čaj z automatov, voda, a asi 4 druhy džúsov (tiež z automatov práškové). Na obed sa dalo nechať dočapovať pivo alebo víno (biele, ružové aj červené), prípadne sódu či domácu kolu,  na večeru k tomu ešte pribudla možnosť vybrať si z miestnych alkoholických drinkov – whisky, metaxa, cinzano a pod. Nebol ani problém niekoľkokrát sa vrátiť pre požadované nápoje. Pitný režim mimo raňajok obeda a večere bol zabezpečený okrem spomenutých pollitroviek vody na izbách a varnej kanvice na izbe aj hlavným barom pri recepcii, kde k večeri podávali zadarmo najmä džúsy a kolu a za peniaze aj všetko ostatné. Tu sa dala z automatu načapovať voda, dala sa vypýtať kola a zadarmo boli aj kokteily v rámci šťastnej hodinky (happy hour). Tu boli na výber dva druhy nealkoholických kokteilov pre deti a päť pre dospelých.   

pláž XiOkolie Hotela Kefalonia palace
Hotel je postavený v stredisku Lixouri-Xi. A leží približne 500 metrov od známej pláže Xi (s červeným pieskom), ktorá sa nachádza na poloostrove Paliki a najbližšie obývané miesto je mesto Lixouri, vzdialené asi 6 až 8 kilometrov.
Za hotelom Kefalonia palace sa nachádza ešte jeden väčší a drahší hotel. V okolí sa nachádza niekoľko apartmánov a taverien, jedna pôžičovňa aut a to bolo asi tak všetko. Možnosti prechádzok sú teda obmedzené na hotelovú reštauráciu, bar pri bazéne, štyri obchodíky, prípadne nekonečnú pláž Xi a priľahlé okolie.

Pláž Xi
Cesta z hotela na pláž Xi vedie peši cca 500 m. Môžete zísť po schodíkoch hneď na pláž,kde sa nachádzajú hnedˇ aj lehátka so slnečníkmi,alebo budete pokračovať ďalej vpravo na útesy. Pod útesmi sú popadané kusy ílu (ľudia ich zbierajú a potom ich používajú po rozriedení morskou vodou ako pleťovú masku na cele telo). Pláž je pekná,len má jednu nevýhodu, doobeda býva prílivomzaliata vodou,preto sme doobedňajšok trávili pri bazenoch.

Poznávanie ostrova – miesta ktoré sa na ostrove oplatí vidieť 😉

Poznávanie ostrova je najlepšie autom,alebo motorkou. Autopožičovňa Mercury sa nachádza cca 200 m po príjazdovej ceste vľavo od hotela,malou prechádzkou. Dostali sme aj mapku, kde nám majiteľ ukázal, po ktorých cestách môžeme (červené) a po ktorých nie (ostatné), potom nám vyznačil, po ktorých povolených nesmieme, a po ktorých nepovolených môžeme. 

Hlavné mesto Argostóli
História hlavného mesta Kefalónie siaha až do roku 1757. Argostoli sa ArgostoliArgostolivyvinulo v jeden z najrušnejších prístavov Grécka. Po veľkom zemetrasení v roku 1953 muselo byť mesto nanovo vybudované. V súčastnosti je to najľudnatejšie mesto ostrova. Argostoli. Štvorcové námestie Valianou nedaleko prístavu je centrom všetkého diania. Vyhľadávaným turistickým miestom je most Drapano (nepodarilo sa nám naň trafiť 🙂 ), ktorý spája prístav s opačným pobrežím a vytvára tak lagúnu Koutavos.
Medzi mestami Argostoli a Lixouri premáva každú polhodinu trajekt a urýchľuje tak dopravu medzi týmito dvoma dôležitými centrami Kefalónie,takže nemusíte chodiť dookola poloostrovčeka.

Pláž Myrthos
Pláž Myrthos je najkrajšia a najznámejšia pláž na Kefalónii. Dokonca bola vyhlásená ako najkrajšia pláž v Grécku a veľakrát ju vidno na fotkách z Grécka. Krásna farba mora a dokonale biela kamenistá pláž.
Pláž sa nachádza v severnej časti ostrova. Vedie k nej kľukatá úzka cesta, na konci ktorej je prašné parkovisko,takže autom sa dá prísť až úplne k pláži. Cestou autom,dolu z vysokého kopca sa ponúkajú krásne výhľady na pláž,ktoré si treba odfotografovať 🙂

Zkrocení-zlé-ženy   Zkrocení-zlé-ženy   Myrthos

Pláž je krásna bielučká,hlavne,keď na ňu svieti slniečko.Ale predsa je len kamienkova,takže topánky do vody,hlavne,keď ste tam s deťmi sa určite oplatí si zobrať zo sebou.

Dedinka Assos
AssosAssos je malá kúzelná dedinka,ktorá sa nachádza severne od zátoky Myrthos a ktorá leží asi 36 km severne od Agrostoli. AssosJe považovaná za jedno z najkrajších miest celej Kefalónie. Už len príjazd do Assosu je úchvatný, lebo cesta vedie po serpentýnach s krásnymi výhľadmi na dedinku a more. Na vrchole obce je vybudovaný hrad, ktorý pochádza zo 16. storočia a slúžil na ochranu obyvateľov pred pirátmi. Je to veľmi milá,tichá dedinka,kde sa dá v taverničkách príjemne posedieť a kochať sa výhľadom,ako aj okúpať sa na miestnych plážičkách.

Mestečko Fiskardo
FiskardoRybárske mestečko Fiskardo sa nachádza na úplnom severe ostrova. Fiskardo ponúka pohodovú atmosféru s romantickým prístavom v štýle benátskej architektúry, lemovaný radou taverien s miestnými špecialitami. Do mesta je autom vstup zakázaný,tak je potrebné auto odstaviť a ďalej si urobiť peknú prechádzku pístavom. Nám sa mestečko nepodarilo moc si vychutnať,lebo na prvej dovolenke nám akurat deti v aute spali,keď sme tam dorazili a na druhej sme sa do Fiskarda nedostali,lebo po predchádzajúcom zemetrasení,bola cesta do Fiscarda zasypaná a ešte neopravená 🙁

Pláž PetaniPetani
Pláž Petani nájdete v severno-západnej časti Kefalónie blízko mesta Lixouri. Je to taká menšia sestra pláže Myrtos. Podobne ako Myrtos je aj Petani obkolesená vysokými útesmi a schádza sa ku nej po kľukatej asfaltovej ceste. Pláž je dlhá 600 metrov a posiata je drobnými bielymi kamienkami. More je aj tu nádherne modré a čisté. V strednej časti pláže nájdete množstvo lehátok a slnečníkov, ako aj dve taverny. Čo však túto pláž robí výnimočnou je večerné kúpanie pri západe slnka. Slnko totiž zapadá priamo do mora.

Maják sv. Theodora
Kúsok od Argostoli na umelom polostrove sa týči maják svätého Teodora. Je to pekná osem metrová stavba s kruhovým pôdorysom, s ktorého vystupuje 20 stĺpov. Maják dal postaviť Brit Charles Napier v roku 1828. Zemetrasenie, ktoré v roku 1853 postihlo Kefalóniu však maják zničilo. O sedem rokov ho však miestny architekt Pavlatos Takis postavil podľa pôvodného architektonického návrhu. Maják je funkčný a oplatí sa ho navštíviť pri západe slnka,ale počas slnečného dňa je veľmi pekný bielučký 🙂

Karavomilos
Karavomilos

Katavothres
Neďaleko mestečka Lassi,asi tri kilometre od hlavného mesta Argostoli se nachádza miesto,nazývané Katavothres. Ide o miesto s geologickou zvláštnosťou. Vo vzdielenejších skalách sú

Katavothres
Katavothres

otvory,do ktorých vniká morská voda,ktorá se po niekoľkých dňoch objavuje na opačnom konci ostrova,v okolí jazera Melissani,neďaleko dedinky Karavomilos a mestečka Sami. Dodnes táto záhada,aj cez veľké snaženie nebola objasnená. V minulosti bol prúd tak silný,že bez väčších obtiaží poháňal dve mlynské kolesá a preto se Katavothres dostalo do povedomia aj pod pojmom morské vodné mlyny. Dnes tu stoja dve zhrdzavené mlynské kolesá, ktoré toto miesto označujú.

Letovisko Skala
SkalaSkala je známe letovisko na južnom pobreží ostrova,cca 40 km od hlavneho mesta Argostoli. Smerom do vnútrozemia sa nachádza pôvodná stará dedinka Skala,ktorá má pekné centrum s unikátnou fontánou. Na niektorých domoch v Skale je stále viditelné poškodenie,ku ktorému došlo pri ničivom zemetrasení v r. 1953. Tunajšia piesočnatá pláž je dlhá niekoľko km a je ocenená modrou vlajkou Eu za čistotu a kvalitu, je tu ideálne potápanie a šnorchlovanie. 

Pláž Antisamos
Pláž sa nachádza cca 27 km od hlavného mesta Argostoli, blízko mestečka Sami. Pláž je posiata bielymi kameňmi a z troch strán obkolesená stromami. Prvý pohľad na pláž sa naskytne z vrcholu kopca na ceste z mestečka Sami. Celý záliv, v ktorom sa pláž nachádza vidíte hlboko v údolí. Práve túto pláž použili filmári aj ako kulisu pre natáčanie niektorých scén vo filme Mandolína kapitána Corelliho,a preto býva často dosť preplnená a oplatí sa na ňu prísť čo najskor,aby ste si chytili nejake dobre miestečko 🙂

Mestečko Agia Efimia
Agia Efimia sa nachádza v severovýchodnej části Kefalónie,nad mesteAgia Efimiačkom Sami,  cca 30 km od hlavného mesta Argostoli. Agia Efimia je letovisko,ktoré vzniklo z pôvodnej rybárskej dedinky a dodnes si zachovalo svoj tradičný kolorit a to aj napriek tomu,že väčšina budov  je znovu postavená. V roku 1953 tu bolo veľké zemetrasenie, ktoré prežilo len pár domov. Miestny kostolík bývá v sezóne centrom festivalu s tradičnou gréckou hudbou a gréckymi tancami.
Premáva odtiaľto aj lodný spoj na priľahlý ostrov Ithaka.

Kláštor Kipouria
KipouriaKláštor Kipouria z 18. století sa nachádza na západnej strane ostrova neďaleko Lixouri cca 15 km,na plošine uprostred nehostinných skalísk a s výhľadom na blankytné morské pobreží. Kipourion je meno oblasti ako aj názov malebného kláštora,ktorý má na označení regionu svoju zásluhu. Bol niekoľkrát významne zničený,ale vždy znovu zrekonštruovaný. Vnútri môžete vedieť vzácne ikony a maľby, zvonku zase peknú zvonicu. 

Jaskyňa Drogarati
Drogarati
je jedna z najzaujímavejších jaskýň Grécka. Nachádza sa približne tri kilometre od mestečka Sami. DrogaratiPodľa povestí v tejto jaskyni kedysi žil drak a odtiaľ vznikol jej názov. Jaskyňa bola objavená pred 300 rokmi. Siaha až do hĺbky 60 metrov pod povrch zeme a teplota v nej je konštantných 18 stupňov celzia počas leta aj zimy. Pri vstupe do jaskyne musíte zísť po serpentínach pomedzi stromy. V jaskyni nájdete množstvo stalagmitov a stalagtitov,ktorých vek je až 10 miliónov rokov. Návšteva jaskyne,je veľmi príjemným osvežením v horúcom lete 🙂

Hrad Svätého Juraja (Kastro)
KastroHrad z obdobia Byzancie leží 7 km juhovýchodne od mesta Argostoli medzi dedinami Peratata a Travliata. Hrad leží vo výške 320 metrov nad morom. Hradby sú dlhé 620 metrov. Dnes je z hradu zachovalých len zopár budov, zvyšok bol zničený časom a najmä zemetraseniami. V minulosti bol hrad hlavným mestom ostrova. Kedysi tu boli obývané budovy, sklady zbraní a potravín, nemocnica i väznica. Počas leta je hrad otvorený v čase 09.00 – 18.30 hod. Občas hrad uzatvoria kvôli rekonštrukcii,asi tak,ako keď sme sa tam vybrali my 🙂
 

Krásné pláže v Lassi
Blízkosť Lassihlavného mesta Agrostoli robí z letoviska Lassi jedno z nejobľúbenejších miest na ostrove. V Lassi najdete skôr menšie hotelíky a rodinné penzióny. Lassi má čo ponúknuť aj v oblasti pláží. Môžete vyrazit buď na Makris Yialos (teda na „dlhú pláž“), alebo na Platis Yialos („širokú pláž“),v širšom okolí Lassi potom môžete naraziť na malé zátoky a osamelé plážičky,kde vás nikto nebude rušit. Všetky pláže v Lassi majú spoločné to,že sú piesočnaté a vstup do mora je pozvoľný a dlhý. Pláž Platis Yialos nám veľmi učarovala svojou priezračnou vodičkou,pieskom a sklanatým zátiším,preto sme ju navštívili niekoľkokrát.

mapa Kefalonie mapa s vyznačenými zaujímavosťami 🙂

Na Kefalónii sme boli dvakrát. Pprešli sme veľa miest,ale nachádza sa tam ešte veľa iných zaujímavých miest,na ktoré nám už bohužiaľ čas nevyšiel. Ale tie čo sme prešli,boli z tých najznámejších a najkrajších a určite ich všetkým odporúčam navštíviť 🙂