Varianty cesty do Chorvatska
Varianty cesty do Chorvatska

No dovolenke v Chrovátsku v Brele,sme boli autom v roku 2015.
Pred cestou som zozbierala niekoľko zaujímavých informácií.
Ako prvé informácie o ceste: 
Je niekoľko variánt ako sa dostať z Bratislavy do Brely (smer Makarska). Viď.obr.
Rozhodli sme sa,že určite pojdeme cez Maďarsko. Ostali nám teda už len dve varianty 🙂

TRASA A
Trasa A nevedie po diaľnicach ako v Rakúsku. Ušetríte síce za diaľničné poplatky, ale časovo je rovnaká napriek tomu, že je kratšia (z Bratislavy do Záhrebu asi o 100 km).

Vedie po trase: Bratislava – Mosonymagyaróvár – Csorna – Szombathely – Zalalövö – maďarsko-chorvátsky hraničný priechod Letenye/Goričan – Varaždin – Záhreb – Karlovac: – Rijeka (479 km/mapa); alebo – Zadar (621 km); – Biograd (594 km); – Šibenik (692 km); – Split (723 km); – Makarska (787 km); – Dubrovnik (933 km/mapa).   

Trasa: Bratislava – Rajka – Csorna – Szombathely – Goričan – Záhreb                                         
Dĺžka trasy:
380 km
Orientačný čas:
4 hod 40 min

Za 202 km dlhý prejazd cez Maďarsko po ceste E65 sa neplatí a navyše odbočkou z tunelLenti do Letenye sa dá Slovinsku vyhnúť úplne. Hoci je cesta kratšia, rýchlejší nebudete, ale môžete ušetriť od 23 € do 38 € na poplatkoch, niečo aj za palivo, pretože tempo jazdy je pomalšie. Mnohé úseky ciest sú už pokryté novým asfaltom a zlepšili sa aj dopravné značenia na dôležitých uzloch. Na túto cestu sa ale nevydávajte v nedeľu po polnoci, keď sa na cestu púšťa stádo kamiónov. Je to krátka a lacná cesta, aj keď na druhej strane pomalá a ťažšia na orientáciu.
Dávajte pozor pri výjazde z najdlhšieho tunela Sv. Rok smerom k jadranskému pobrežiu, pretože klesanie po výjazde je často vystavené silnému nárazovému vetru. Je dlhý približne 5,7 kilometra.

trasa Bratislava - Brela
trasa Bratislava – Brela

TRASA B
Trasa B po diaľnici (Györ, Székesfehervár, Nagykanizsa, Goričan)
Ak teda cestujete s deťmi a prioritou je pre vás komfort, odporúčam síce o 100 km dlhšiu, ale pohodlnejšiu trasu B, bez lesnej zvery a s príjemnými odpočívadlami a reštauráciami po ceste. Zaujímavým miestom je Berényi Fogadó, kúsok pred Nagykanizsou vpravo vedľa diaľnice. Kde je skvelé prostredie na vybehanie sa detí. Majú tam koníky, jazierko, ihrisko, jednoducho ideál.
Diaľničné spojenie Bratislava – Györ, potom po dvojprúdovke na Szekesfehervár, kde sa napojíme na diaľnicu M7 z Budapešti a pokračujeme až na chorvátsku hranicu.

Trasa: Bratislava – Székesfehérvár – Záhreb
Dĺžka trasy: 450 km
Orientačný čas:
4 hod 50 min

My sme sa kôli deťom rozhodli pre TRASU B 🙂

Cesta späť

Pri návrate z Chorvátska využite na platidle Zagreb-Lučko možnosť zaplatiť kartou alebo ENC. K automatickým platidlám sa odbočuje o 4 km pred platidlami v hotovosti. Už niekoľko krát sme týmto spôsobom ušetrili viac ako hodinu, pretože kolóna čakajúca na platenie cash siahala až po odbočku na platenie kartou, teda presne 4 km.

1. Niektoré pumpy neberú všetky naše platobné karty. Správca diaľnice Záhreb – Šestanovac akceptuje napríklad karty American Express, Diners, Master Card, Maestro a Visa.

2. Po polnoci zo soboty na nedeľu je väčšina púmp desiatky minút zatvorená kvôli preberaniu služieb.

Pri návšteve a ceste do nejakej krajiny sa oplatí poznať,alebo mať niekde uložené aj nasledujúce informácie (keďže my sme boli v Brele,hodili sa nám tieto 🙂 ):

Kde v Chorvátsku nájdete slovenských policajtov:

Splitsko-dalmatínska oblasť
rekreačné oblasti Podgora, Tučepi, Brela a Baška voda
policajná stanica Makarska
telefónne číslo: +385 99 7201 001
Tiesňová linka 112

Pri nehode
pokiaľ nemáte zo sebou formulár o nehode, zapíšte si meno, priezvisko, adresu druhého účastníka nehody, typ a evidenčné číslo jeho vozidla, číslo poistnej zmluvy, názov poisťovne a prípadne aj číslo zelenej karty. Vždy zabezpečte fotografie situácie aj poškodenia vozidla, napríklad na mobilný telefón.
Všetky poisťovne radia vždy kontaktovať asistenčnú službu, ktorá je k dispozícii 24 hodín denne. Pokiaľ je vozidlo nepojazdné alebo sa rozhodnete nechať ho opraviť v Chorvátsku, asistenčná služba by vám mala poskytnúť kontakt na svojho povereného pracovníka, ktorý s vami dohodne ďalší postup, najmä obhliadku, spôsob a miesto opravy.

Pokiaľ to neurobíte, nemusí poisťovňa akceptovať nárok na úhradu nákladov. Na základe obhliadky totiž môže poisťovňa prísť k záveru, že oprava bude rentabilnejšia na Slovensku. Hoci by odtiahnutie vozidla mal zabezpečiť poisťovateľ,  odporúčame vám vopred a poriadne preštudovať poistnú zmluvu.

Za žiadnych okolností nepodpisujte nič, čomu nerozumiete alebo s čím nesúhlasíte! Ani policajný protokol. Ak ide o protokol, výhrady môžete pokojne uviesť aj v slovenskom jazyku.

Keď sa pokazí auto
Pri technických problémoch na ceste v Chorvátsku môže tiež podať pomocnú ruku Chorvátsky autoklub. Kontaktovať sa dá na čísle +385 1 1987 a pracovníci by mali dokázať komunikovať aj v angličtine. Autoklub má aj vlastnú aplikáciu, ktorá informuje o dopravnej situácii, počasí a poskytuje aj ďalšie užitočné údaje.
Pri menšej poruche je lepšie nechať auto opraviť na mieste, ak sú problémy vážnejšie, nezostáva nič len nechať auto odtiahnuť na Slovensko. Určite však treba kontaktovať poisťovňu s otázkou, čo všetko  vaša poistka pokrýva.

Diaľnica je vybavená kvalitnou sieťou odpočívadiel rôznych typov. V súčasnosti je v prevádzke 25 obojsmerných a 2 jednosmerné odpočívadlá. Pridávam zoznam benziniek v Chorvátsku,ktorý som niekde nasla,snad je aktualny 🙂   Benzinky_v_Chorvatsku
Aby sme vedeli,kde by nám počas cesty bolo najlepšie zastať,na ktorom odpočívadle,či benzinke,na ktorej je prípadne aj detské ihrisko, vyrobila som si pár máp aj s fotografiami 🙂

Najväčšiu škálu služieb ponúkajú odpočívadlá Desinec (za  Karlovacom ), Draganić ( pred Karlovacom – spat Graganic – krasny vyhlad na jazero) a,ktoré okrem parkovacích miest,občerstvenia a možnosti doplnenia pohonných hmôt ponúkajú i informačné centrum a ubytovacie priestory.
Medzi kvalitné odpočívadlá patria aj napríklad odpočívadlá Dobra, Zir, Nadin či Mosor, ktoré majú vybudované čerpacie stanice i rozsiahle plochy na parkovanie vozidiel i oddych turistov. Modruš (za krizovatkou Bosilievo – Istria-juh – mini ihrisko pre deti), Lički Osik a Krka ( tesne pred Sibenikom,po Sibenikovskom moste) dostali od organizácie EuroTEST najvyššiu hodnotiacu známku a boli označené za veľmi dobré.

 Dúfam,že niektoré informácie vám pomohli či pomôžu na vašich cestách 🙂